lördag 14 januari 2012

Mer planering

Att ta reda på utifrån matriserna:

Spelvarianter.

  • 1, X, 2 för alla lag på hemma resp. bortaplan. Hitta säkra spel plus överodds. Titta samtidigt på de tre garderingsvarianterna, och se vilken som är mest lönsam, var och när.
  • Antal mål. Börja med 8 olika ligor, använd 1.5, 2.5, och 3.5 som riktlinjer. Hitta överodds och se om det går att gå plus på den här sortens spel. Fungerar inte detta så lägg ner efter ett halvår. Bör dock gå på lag som Man City och Real Madrid när de har fått fart på spelet.
  • Första målet. Ställ upp matriser och se när och om spel på första målet är lönsamt. När tjänar man på att spela pengarna tillbaka vid inget mål? Om det är lönsamt på de nio ligor som du har så fortsätter du och ökar antalet ligor, annars lägger du ner, alternativt behåller de lag och speltyper som fungerar och ser om de fungerar över tid genom att jämföra med tidigare år.
  • Vinner när de gör första målet: Ta reda på vilka lag som är värda att satsa på här. Det gör man utifrån första målet matrisen.
  • Leder i halvtid. Samma sak gäller som för första målet.
  • Rent oddsspel. Kan man göra som exempelvis i tennis där man bara spelar rakt av på alla spel under 1.10. Ta hjälp av oddsmatrisen för att undersöka det här. Kör mot de olika filtrena som finns och testa gärna specifika lag och placeringar / grupper.

Filter

Filtrena skapas genom att man tar färgmatrisen och lägger in någon sorts markering i varje ruta som filtret gäller. Det här gäller både vinster och förluster. Sedan gör du samma beräkning men med alla filtermatcher borträknade. På det sättet går det att se vilka filter som är relevanta och när, samt vilka filter som man bara ska strunta i att använda.

  • Derbyfilter. Vilka derbyn finns det och har dessa någon betydelse, och i så fall, i vilka ligor?
  • Omgångsfilter. Identifiera kritiska omgångar. Det går även att titta på 1 omgång, 3 omgångar osv.
  • Motivationsfilter.När laget redan är klart. Hur ser statistiken ut för lag som redan har vunnit ligan. Kolla upp det.
  • Höst och vårfilter, finns det någon skillnad på när lagen vinner sina matcher.
  • I anslutning till spel i Europaligorna. Påverkar det här på något sätt? Gör en koll över 2 säsonger på 20-30 lag för att se om det betyder något.
  • Formfilter. Hur laget presterar när det har stött på en oväntat förlust någon match innan.

Hur mycket statistik ska skrivas ned?

Startar med nio ligor: England, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Holland, Portugal, Grekland och Turkiet. 3 matriser skapas på varje liga. En oddsmatris skapas sedan på ett av åren för varje liga. Totalt bör det alltså bli 36 matriser som skapas.

Märker vi sedan att vi hittar mönster som verkar fungera så är det bara att titta på tidigare säsonger för att se om mönstret upprepar sig. Vi behöver då inte bygga upp hela matrisen utan det räcker med den delen av matrisen där mönstret har uppstått. Utifrån matriserna så bör det gå relativt snabbt att hitta gränsvärden genom exempelvis Excel.

Så småningom om vi tycker att det här verkar fungera så lägger vi på ett antal ligor till. De som ligger närmast till hands är Belgien, Ryssland, Ukraina, Tjeckien, Rumänien, Bulgarien, plus några av de ligor som har spel från vår till höst, exempelvis Sverige, Norge, Finland, Irland, de baltiska ligorna plus om det finns tid, Singapore, Japan, Brasilien och Sydkorea. Dessutom bör vi så småningom, vilket inte bör ta speciellt lång tid, hitta ett sätt att skapa liknande tabeller i landslagsfotbollen i de olika kvalturneringarna. Där kommer vi definitivt att få nytta av det.

Längre fram, men det här är bara om ovanstående fungerar, så kan även cupspel bli intressant.

Övriga teorier att testa:

Hur presterar ned- och uppflyttade lag på vårterminen i sina nya ligor. Testa teorin om att de nedflyttade laget vinner under vårterminen och det uppflyttade laget förlorar då. Speciellt när det handlar om lag som normalt sett inte hör hemma i den serie som det hamnat i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar